Premis Catalunya Construcció organizada por el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB)

Premi per l’Espai Bombers en els Premis Catalunya Construcció

La rehabilitació integral de l’Espai Bombers Parc de la Prevenció de Barcelona ha aconseguit el premi ex aequo a la Intervenció en Edificació Existent dels Premis Catalunya Construcció. Es tracta d’un certàmen organitzat pel Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB).

El projecte ha consistit en la rehabilitació, conservació i adequació dels elements tipològics més importants de l’antic parc de bombers. Va ser pioner a Espanya i es va construir amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929.

Per adaptar-se al nou programa s’ha ampliat la superfície un 30%. A més s’ha optimitzat l’espai de circulació i s’ha incrementat la permeabilitat visual entre les diferents naus. La transformació es concentra en la nau posterior: de 2 plantes s’amplia a 4. Constructivament i estructuralment, se substitueix el mur de maó cec frontal al pati per una cortina de perfils metàl·lics. I d’aquesta cortina pengen els tres nous forjats i la coberta.

Valoració del jurat

El jurat ha valorat molt positivament que es tracta d’un projecte sorprenent. El resultat, que és senzill només en aparença, ha introduit aquells elements que transformen l’edifici en una obra capaç d’acollir un nou ús i una nova vida. Amb una proposta estructural agosarada, el resultat presenta formes equilibrades i sense estridències. Tanmateix, traspassa tot el protagonisme al contingut que s’exposa en la seva gran nau central. La resolució del projecte esdevé igualment un homenatge a la tasca esforçada, pionera i en tantes ocasions heroica dels bombers de Barcelona.