Grup Soler

Castellgalí canvia prop de 600 bombetes de l’enllumenat públic gràcies a un estudi de Grup Soler

L’Ajuntament de Castellgalí va començar a aplicar al maig un pla de substitució d’una bona part de les bombetes del municipi per aconseguir reduir la despesa energètica del poble.

L’objectiu de la iniciativa és doble: dedicar menor part del pressupost a pagar la factura de la llum i avançar cap a un municipi més sostenible. I els resultats ja són clarament palpables.

Basen aquesta valoració en les dades d’un estudi elaborat per Grup Soler i contrastat per l’Agència de l’Energia del Consell Comarcal del Bages: l’estalvi anual és de 31.000 euros.

Durant la primera fase del pla s’ha actuat sobre 598 punts de llum del raval la Fàbrica, el casc antic i Mas Planoi. Majoritàriament -unes 450 unitats– eren bombetes de vapor de sodi d’alta pressió de 150 w. Les seves substitutes han estat bombetes de tipus LED amb unes potències compreses entre 51 i 35 W.

Segons l’estudi de Grup Soler, abans del canvi, el consum d’aquests punts de llum era de 395.920 kWh a l’any, una xifra que es reduirà ara a 137.046 kWh. Aquest 65% de reducció en el consum suposa, a partir dels càlculs de Grup Soler, un estalvi econòmic anual de 31.065 euros. En els propers anys es repetirà aquesta actuació en altres zones del municipi.

En reduir el consum, l’Ajuntament analitzarà ara la possibilitat de reduir les potències de consum que té contractades amb el subministrador elèctric. La factura amb aquesta acció es podria reduir 4.368,41 euros més a l’any.

També cal destacar que durant el 2015, i de la mà de l’Agència de l’Energia, es van revisar tots els contractes i es van actualitzar les potències contractades a les necessitats de llavors per la qual cosa es va obtenir un estalvi d’11.000 euros anuals.